Ik ben ervan overtuigd dat als ik zes jaar geleden niet mijn koers had aangepast, ik in een burn-out terecht was gekomen. Destijds dacht ik dat mijn lijf me in de steek liet. Nu weet ik wel beter: mijn lichaam deed juist optimaal zijn werk! Mijn systeem beschermt me voor een pad dat niet bij mij past…

Ik geloof dat het geen toeval is dat ik op aarde ben; net zoals jij dat ook niet bent. Mijn unieke gaven en talenten zijn klein onderdeel van een hele grote puzzel. Als mijn oorspronkelijke vorm verandert, door een pad te bewandelen dat niet bij mij past, dan klopt de puzzel niet meer. Dat gevoel van ontstemd zijn is niet alleen niet fijn voor mezelf, het is ook niet goed voor het grote geheel!

Door onzekerheid en twijfel toe te laten ben ik bij mijn unieke kern gekomen. Door heel voorzichtig een klein stemmetje diep van binnen ruimte en aandacht te geven. Een stemmetje dat zich zes jaar geleden begon af te vragen of ik wel op mijn plek zat in mijn baan. Dat niet alleen twijfelde aan de baan, maar aan mijn hele (toenmalige) carrière als inkoopmanager. Doodeng en totaal niet rationeel; want ik had toch alles wat mijn hartje begeerde?

Ik reisde voor mijn werk naar het Verre Oosten en deed inspiratie voor de nieuwe collectie op in hippe wereld steden. Een droombaan zoals ik die op de AMFI opleiding voor me had gezien. Als dit het niet was, wat in godsnaam dan wel? Ik kon niet verder kijken dan mijn opleiding, ervaring en netwerk en die wezen allemaal in de richting van deze baan of soortgelijk werk.

Wat me ook hielp om mijn authentieke zelf te ontdekken was simpelweg door te zien wat er plaatsvond recht voor mijn ogen. Ik deed in die tijd mee aan de “Buy-Nothing-New-Maand”; ik wilde ont-spullen en lichter leven. Ik wilde verbinden en verdiepen met mensen in plaats van dingen. Ergens die maand drong de ironie van de situatie tot me door. Een inkoopmanager die geen spullen meer wil kopen… What is seen cannot be unseen. Mijn lijf begon tegen te spartelen. Een werk klusje dat ik er voorheen in een uurtje uit knalde, deed ik nu de hele ochtend over. Ik moest mezelf werkelijk de dag door slepen.

Om aan dit verlammende gevoel te ontsnappen durfde ik buiten mijn bekende kaders te kijken. Ik verdiepte me in de deeleconomie en circulaire economie en kwam in contact met start-ups en initiatieven die zich wijden aan een beter wereld. Ik kreeg steeds meer energie en inspiratie en ik voelde dat ik echt tot leven kwam. Dit advies geef ik mezelf nu nog steeds iedere dag zes jaar lang: 2.200 x Follow the Joy!

Ik sta nu dichterbij mezelf en het voelt zinvol wat ik onderneem en bijdraag. Maar dat betekent nog niet dat het altijd makkelijk is om te gaan staan voor wie ik echt ben. Ik ben veranderd, maar een groot deel van mijn omgeving is hetzelfde gebleven. En de conditionering van mijn jeugd zit ook ergens nog stevig verankerd. Onzekerheid, imposter syndroom en twijfel steken bij een beetje weerstand vrolijk hun kop weer op. Keer op keer herinner ik mezelf aan wat mijn waarheid is.

Mijn waarheid spreken is ontzettend belangrijk omdat ik grotendeels de dienst ben die ik aanbied. Ik interview en film ondernemers maar het grootste verschil maak ik doordat ik ze werkelijk hoor en zie. Mijn aandacht en aanwezigheid is wat het verschil maakt!

Coaches, masseurs, therapeuten en andere ondernemers die diensten verlenen weten dat je niet op de automatische piloot een afspraak kunt ingaan. Het is essentieel dat je écht aanwezig bent om contact te maken met je klanten. Newsflash: dit geldt dus net zo goed in je online marketing als in real life. Als je je verschuilt achter stock foto’s en een geleende identiteit is het lastiger voor een klant om je te vertrouwen. En dat vertrouwen is precies wat je nodig hebt om een verschil te maken met je dienst, behandeling of advies!